Art Terapie

“In arta ca si in dragoste, instinctul este deajuns” (Anatole France).

Arta nu este un lucru, este o cale.

Oamenii au creat arta de mii de ani, pentru a comunica.

Din punct de vedere istoric, art terapia este marcata de multiple origini. Arta a fost pusa in serviciul ingrijirii prin efectul de descarcare emotionala, acest lucru fiind conceptualizat înca din antichitate. Hieroglifele egiptene, simbolurile si arta celtica sunt toate înregistrari vizuale ale felului în care oamenii din perioada respectiva isi exprimau sentimentele si isi comunicau gandurile prin intermediul artei.

ttyuu

Originea art-terapiei este legată de numele pictorului englez Adrian Hill, care a experimentat-o in 1940. La randul sau fiind bolnav, pictorul si-a găsit vindecarea în arta. Astfel, în timpul convalescentei i-a surprins pe medici prin ameliorarea starii sale de sănătate.

La momentul actual art-terapia este considerata o activitate care utilizeaza metode nonverbale, avand valente psihoterapeutice, evidentiate prin obiectivarea activitatii imaginative într-un produs de nuanta artistica . Propria creatie artistica iti permite accesul la sentimente ascunse.

DE CE ART TERAPIE?

In primul rand pentru ca noi gândim in imagini si nu in cuvinte, avem reprezentari vizuale inclusiv pentru emotii, stari, nu doar pentru obiecte concrete.

O altă calitate a imaginilor este ca redau simultan mai multe informatii, in timp ce informatia oferită verbal este oarecum liniară, ne construim treptat o idee despre conținutul mesajului.

Un alt avantaj al folosirii art terapiei este accesarea integratoare a celor două emisfere. Astfel, după ce se stabilește verbal scopul sedintei se trece la ilustrarea non-verbală a problematicii iar in final se integrează prin verbalizare ceea ce s-a conștientizat.

Art terapia permite contactarea și apoi exersarea creativității prezente în fiecare dintre noi. Contactata si exersata în cabinet, creativitatea astfel descatusata se va manifesta in toate aspectele vietii noastre, de la relatiile cu Sine la relațiile cu ceilalti, din sfera profesionala în cea personala, de la gasirea unor cai alternative de a obtine si pastra o stare de bine pana la managementul stresului si ajustarea creativa în fața sarcinilor vieții.

SCOPUL ART TERAPIEI

Art terapia asigura clientului-artist intelegere asupra propriilor emotii, ganduri si sentimente.

Beneficiile de baza ale procesului terapeutic prin arta, includ urmatoarele:

1. Auto-cunoastere. Atunci cand isi atinge scopul art-terapia declanseaza descarcari emotionale.

2. Auto-implinire. Creatia în sine poate sa construiasca incredere in sine si sentimente hranitoare cu privire la stima de sine si propria valoare. Autoimplinirea vine atat din componenta creativa cat si din cea analitica.

4186002-feathers-in-colors

3. Abilitare. Art terapia va ajuta sa va exprimati vizual emotiile si temerile pe care nu le puteti exprima prin intermediul gandirii conventionale, dandu-va astfel un sentiment al controlului asupra acestor sentimente.

4. Relaxare si eliberare de stres. Atunci când facem apel la art terapie, singura sau în combinatie cu alte tehnici de relaxare, aceasta s-a dovedit a avea rezultate eficiente în eliberarea de stres.

5. Reabilitarea psihica. Art terapia va poate ajuta de asemenea, sa faceti fata durerii.

Legătura dintre arta si sanatatea mentala a fost recunoscută stiintific spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.

Aceasta forma de terapie ajuta la recuperarea psihica a pacientilor, atunci cand acestia reusesc sa lucreze cu sentimentele de ura, resemnare si alti stresori emotionali. Este de multe ori recomandata si în terapia celor bolnavi cronic sau în faze terminale, pentru a-i ajuta sa managerieze mai usor durerea.(Betts, 2001)

CUM SE DESFASOARA SEDINTELE DE ART TERAPIE?

Sedintele de art-terapie sunt coordonate de un psiholog psihoterapeut, o persoana care are abilitati de relationare inter umana ,si care este capabila sa asculte, sa inteleaga, sa identifice nevoile fiecaruia si sa caute o cale  de a raspunde acestor nevoi.

Sedintele de art-terapie se pot desfasura in grupuri mici de 5-7 persoane, grupuri mai mari de 8-10 persoane sau individual.

Durata unei sedinte variaza de la 60 la 100 de minute in functie de scopul, obiectivele, activitatile propuse si mai ales de marimea grupului.

Sedintele de art-terapie se desfasoara intr-un mediu creat special, un spatiu in care va veti simti in siguranta si in care va veti putea exprima liber emotiile, trairile, temerile si dorintele.

Art-terapia se bazeaza pe recunoasterea faptului ca gandurile si emotiile fundamentale, ce vin din inconstient, capata expresie mai degraba in imagini decat in cuvinte.

Atfel spus, arta schimba perceptia asupra vietii, ajutandu-va sa descoperiti arta de a trai prin opera voastra.

Nu exista modalitate corecta sau gresita in exprimarea emotiilor prin art-terapie. Nu trebuie sa excelezi in pictura sau desen. Trebuie doar SA VREI sa te simti liber si sa te exprimi liber.

In cadrul sedintelor folosim urmatoarele metode: desenul ,pictura, modelajul, colajul, povestile terapeutice si muzica de relaxare.

CE NU ESTE Art Terapia ?

Art-terapia nu trebuie confundata cu arta. In art-terapie beneficiarul este omul, arta fiind un mijloc de dezvoltare pus la dispozitia lui.

In art-terapie nu se formeaza  artisti, nu este nevoie de experienta , competenta sau talent, deoarece arta reprezinta doar o metoda prin care ne intelegem mai bine propriile trairi si conflicte interioare.

IN CONCLUZIE

Finalitatea artei o reprezinta tabloul, desenul, modelajul sau jocul creat.

Art-terapia este o oportunitate pentru fiecare de a se exprima spontan si autentic, o experienta care in timp duce la implinire personala, vindecare emotionala si profunda transformare.

Arta, s-a zis, este cel mai scurt drum de la un om la altul. Probabil, tot ea este si cel mai scurt drum de la om la el insusi.(O. Paler)