CPI (INVENTARUL PSIHOLOGIC CALIFORNIA)

CPI ( California psychological inventory) – este considerat la nivel international cea mai completa proba de masurare a personalitatii normale. Cele 20 de scale structurale, 10 scale secundare si complexul model cuboid permit o finete deosebita in interpretare. CPI este probabil cel mai documentat instrument psihometric din lume. La ora actuala exista o lista bibliografica de 14000 de titluri bibliografice care au tratat CPI. 2000 dintre acestea fiind studii de validitate de criteriu si de validitate predictiva asupra scalelor sale ori asupra unor combinatii de scale. CPI poate fi utilizat in orice moment in care este necesara o evaluare a personalitatii normale adulte sau adolescente.  Limita minima de varsta este de 12 ani. Este utilizat cu precadere in urmatoarele situatii:

ss

– consiliere vocationala.

– orientare scolara.

– psihodiagnostic clinic.

– delicventa si devianta.

– selectie de personal.

– optimizarea echipelor.

NPQ (CHESTIONARUL NONVERBAL DE PERSONALITATE)

Este un instrument omnibuz, nonverbal (figural), structurat, de 136 de itemi, care a fost construit pentru a masura un numar de 16 dintre trasaturile de personalitate descrise de Murray (1936) in teoria sa sistemica dedicata nevoilor umane.

Astfel, NPQ se adreseaza prin itemii sai unor concepte foarte bine delimitate, precum; Reusita (Achevement), Afiliere (Affiliation), Agresiune (Aggression), Autonomie (Autonomy), Dominanta (Dominance), Rezistenta (Endurance), Exhibitie (Exibition), Cautarea aventurii (Trill-Seeking), Impulsivitate (Impulsivity), Altruism (Nurturance), Ordine (Order), Joaca (Play), Semzorialitate (Sentince), Recunoastere sociala (Social recoqnition), Nevoia de ajutorare (Succorance), intelegere (Understanding).

De asemenea, NPQ contine o scala de validitate denumita Deviere (Deviance), care a fost generata special pentru a detecta raspunsurile aleatorii. NPQ scoreaza de asemenea si cei cinci meta-factori ai Big Five.  Are avantaje majore asupra probelor verbale, prin aceea ca: – permite aplicarea la varste foarte mici. – permite aplicarea la categorii de subiecti cu dificultati lingvistice si de intelegere a cuvantului scris, inclusiv analfabetii. – permite aplicarea la categorii cu afectiuni psihice precum dislexia si deficitul de atentie, unde probele verbale nu pot fi aplicate. – permite aplicarea in situatii in care este necesara comparabilitatea rezultatelor culese asupra unor subiecti cu caracteristici multi-culturale.

Testul poate fi aplicat la copiicu varste incepand de la 10 ani fiind utilizat cu precadere in urmatoarele situatii.

– orientare scolara si profesionala.

– consiliere vocationala.

– selectia de personal, in special pentru meserii non-manageriale, si blue-collar.

– optimizarea echipelor / teambuilding.

– testari profesionale (de ex. testari auto).

testing
s4
2-about

FFNPQ (FIVE FACTOR NON-VERBAL PERSONALITY

QUESTIONNAIRE)Este un instrument omnibuz, non-verbal (figural), structurat, de 60 de itemi, care a fost construit ca o versiune scurta a NPQ, pentru a masura cei cinci meta-factori ai Big Five. Scalele FFNPQ : Nevrotism, Extraersie, Deschiderea spre experienta, agreabilitate, constiinciozitate. Desi este un chestionar de masurare a personalitatii normale, el poate fi un instrument extrem de util in domeniul consilierii psihologice si al psihoterapiei. FFNPQ are avantajul de a fi o proba structurata, neproiectiva, cu o validitate probata statistic si o fidelitate foarte buna, care fac posibila masurarea la categorii defavorizate sau la care o masurare ar fi fost imposibila cu orice alt instrument structurat. Avantajele acestui instrument nonverbal sunt aceleasi cu cele ale NPQ. Testul poate fi utilizat cu precadere in urmatoarele situatii:

– orientare scolara si profesionala.

– consiliere vocationala.

– selectia de personal, in special pentru meserii non-manageriale, si blue-collar.

– optimizarea echipelor / teambuilding.

– testari profesionale (de ex. testari auto).

FPI (FREIBURGER PERSONLICHKEITINVENTAR)

Este un dintre cele mai cunoscute si mai apreciate chestionare de personalitate, numit deseori “fratele mai mic al CPI”. Intr-adevar, FPI se aseamana cu Inventarul Psihologic California, prin aceea ca este tot un reprezentant al teoriei trasaturilor in psihodiagnoza  personalitatii. Avantajul sau major a fost intotdeauna numarul mic de itemi, iar acest avantaj s-a amplificat si mai mult in editia a saptea,  unde chestionarul are doar 138 de itemi, chiar daca el contine acum doua scale in plus. FPI poate fi utilizat in orice moment in care este  necesara o evaluare a personalitatii normale adulte. Este utilizat cu precadere in urmatoarele situatii:

– psihodiagnostic clinic / terapie.

– delicventa si devianta.

– selectia de personal.

– consilierea vocationala.

– orientarea scolara si profesionala..

GAMMA (General Ability measure for Adults)

A  fost  proiectat  pentru  a  evalua  aptitudinea intelectuală utilizând designuri  abstracte.  Folosind  figuri  abstracte,  nonverbale,   testul este  un  instrument   destul   de   accesibil  unei  varietăţi  largi  de  oameni,   diferiţi  din  punct   de   vedere lingvistic,  cultural   şi  chiar educaţional.  Gamma evaluează aptitudinea mentală generală cu ajutorul unor itemi care necesită utilizarea raţionamentului şi a logicii în  rezolvarea de probleme. Aceste calităţii îi conferă calitatea de a fi uşor de administrat inclusiv persoanelor adulte cu nevoi speciale (ex:  bătrâni, adulţi surzi, adulţi cu retard, adulţi cu traumatisme cerebrale, adulţi cu dificultăţi de învăţare).  Proba a fost etalonată şi validată pentru populaţia României. Ea pote fi utilizată ca parte a evaluării psihologice oferind informaţii  cuantificabile privind aptitudinile, în consiliere  ca parte a evaluării diagnostice oferite clientului, în afaceri şi industrie pentru selecţia,  recrutarea şi evaluarea personalului, şi în general pentru testarea pe scară largă la grupuri mari, extinse,  datorită costurilor foarte

MABB-II, (Multidimensional Aptitude Battery)

Bateria  Multidimensională  de  Aptitudini  a  fost  proiectată  pentru  a  măsura  şi  scora  obiectiv  aptitudini  cognitive  generale,   adică  inteligenţa.  Rezultatele  se prezintă  sub  forma  unui  profil  care  conţine  5  scoruri  la  subtestele  verbale  şi  5  scoruri  la  sub  testele  de  performanţă. Aceasta baterie este destinata evaluării pe scală largă a aptitudinilor intelectuale la adulţi şi adolescenţi de peste 16 ani. Poate fi  utilizat în diferite scopuri şi contexte: educaţie, consiliere în carieră,  industrie, afaceri, clinici şi instituţii pentru afecţiuni mentale,  precum şi în cercetare.